Krupnik eller Krupnikas som den hedder på litauersk, er en traditionel sød polsk bitter som er lavet på kornbitter som vodka, og indeholder honning. Der er mange opskrifter på krupnik, som ofte kan indeholde op til 50 forskellige urter. Krupnik kan serveres både varmt, ved stuetemperatur eller kold.
Om krupnik litewski
Type: | Likør |
Oprindelse: | Polen |
Holdbarhed: | Mere end 5 år |
Hovedbestanddele: | Vodka |
Mængde: | ca. 1 ltr |
Lagringstid: | min. 2 uger |
Opskrift på krupnik litewski
Ingredienser
- 1 tsk. kommen
- 5 kryddernelliker
- 5 allehåndebær (tørrede)
- 2 kanelstænger
- 1 vanillestang
- 1 tsk. ingefær
- 5 kardemomme frø
- 1/4 muskatnød
- 1 stk. appelsin (skræl)
- 1 stk. citron (skræl)
- 1 knsp. safran
- 500 ml vand
- 500 g honning
- 500 ml vodka
Fremgangsmåde
- Knæk kardemomme frø og muskatnød.
- Kog krydderier, appelsin- og citronskaller og vand i en lille gryde med låg, indtil der ca. er 2,5 dl væske tilbage.
- Filtrer væsken og gem den flydende krydderiblanding.
- Brug en stor gryde (>2 ltr.), og kog honningen op.
- Afskum den og rør den flydende krydderiblanding i.
- Fjern blandingen fra varmen og lad den afkøle 10-15 min.
- Tilsæt alkoholen.
- LAD VÆRE MED AT TILSÆTTE ALKOHOL HVIS HONNINGBLANDINGEN ER FOR VARM! DET KAN SPRØJTE OG VÆRE FARLIGT!
- Sæt blandingen tilbage på komfuret under lavt blus, og lad det varme op i igen UDEN AT KOGE.
- Tag gryden af og lad den køle af i 12 timer.
- Kan herefter hældes på flaske og lagres i minimum 2 uger.
- Jo længere den får lov til at lagre, desto bedre vil den smage.
Kommentarer
Ingen.