Vil man gerne udfordre sig selv lidt, og måske prøve med helt nye smagsvarianter, så er urtelikør eller bitter måske en mulighed.
Det kan være sjovt at prøve sig frem med forskellige urter, men da nogle urter har medicinske egenskaber er der dog nogle hensyn man skal tage.
Her går vi ud fra, at de fleste allerede har styr på de forskellige grundprincipper i likørproduktion, såsom filtrering, sukkersirup m.v.
Her er nogle af de mest brugte ingredienser i urtelikør:
Isop
Enebær
Citrongræs
Merian
Oregano
Mynte
Stjerneanis
Timian
Gurkemeje
Vanille
Det vigtige ved produktion af urtelikør, er mætningsprocent i alkoholen. Vanille og safran har nogle meget kraftige egenskaber, og afgiver meget hurtigt deres egenskaber til den blanding de indgår i. Væsker, uanset om det alkohol eller ej, har en bestemt mætningsevne. De fleste ved f.eks. at man kun kan opløse så meget salt eller sukker i en væske. Til sidst kan væsken simpelthen ikke rumme mere. Således er princippet ved smagstilsætning også. Derfor er det vigtigt at vores likører maximalt indeholder en vis procent af et tilsætningsstof.
Urte/krydderi | gram/liter |
Appelsinskræl | 50-100 |
Citron skræl | 60-250 |
Lime skræl | 2,5-50 |
Rosemarin | 0,5-1,0 |
Safran | 0,1-0,5 |
Stjerneanis | 3,0-20 |
Kanel | 3,0-15 |
Vanille | 0,5-2,0 |
Laurbærblade | 0,5-2,0 |
Kardemomme | 4,0-20 |
Muskatnød | 3,0-6,0 |
Allehånde | 3,0-6,0 |
Ingefær | 1,5-12 |
Kryddernelliker | 0,6-3,0 |
Sort peber | 2,0-24 |
En almindelig urtelikør indeholder imellem 40-100 g urter/liter alkohol. Om man vil bruge sukker er op til en selv.
De dyreste og eksklusive urtelikør’er består gerne af 130-200 forskellige ingredienser.
Urtelikør er ofte en smagssag, og kan kombineres på et utal af måder.