Amaretto er en italiensk likør lavet af abrikos, sommetider tilsat mandel. Den har dog konsekvent en bittersød mandelsmag. Den er god i cocktails og til desserter som f.eks. tiramisu.
Om amaretto mandellikør
Type: | Likør |
Oprindelse: | Italien |
Holdbarhed: | 6 måneder |
Hovedbestanddele: | Vodka, Cognac |
Mængde: | ca. 1 ltr |
Lagringstid: | 28 dage |
Opskrift på amaretto
Ingredienser
- 250 g tørrede abrikoser
- 3 dl destilleret vand
- 1/2 dl abrikos kerner
- 1/2 dl rå mandler
- 1 spsk fennikel frø
- 1 tsk kirsebærsten
- 1 allehånde bær
- 1 kardemomme frø
- 3 dl vodka
- 1 dl cognac
- 1 tsk vanilleekstrakt (valgfrit)
- 1 dl rørsukker
- ½ dl vand
Fremgangsmåde
- Hak de tørrede abrikoser i grove stykker og blød dem op i 1 dl distilleret vand i ca. 30 minutter.
- Hak abrikoskerner og mandler i grove stykker.
- Knus fennikelfrø, kirsebærsten, allehånde og kardemomme med en morter. De skal kun være knækkede, ikke malede.
- Når abrikoserne er blødet op, hældes vandet fra og abrikoserne hældes i et sylteglas sammen med resten af krydderierne.
- Hæld 1 dl vodka og cognac’en i og lad blandingen lagre i ca. 25 dage. Husk dagligt at omryste glasset grundigt.
- Filtrer væsken til et andet sylteglas.
- Sæt en gryde over medium varme og smelt rørsukkeret ved lav varme imens der røres jævnligt.
- Sæt en anden gryde over med vandet og kog det op ved lav varme.
- Når rørsukkeret er karameliseret skrues der ned for varmen. Hæld sukkeret i gryden med vandet imens der røres, så det ikke størkner.
- Der kan komme små klumper, men disse vil forsvinde igen. Når blandingen er en tyk konsistens uden klumper, stilles denne til afkøling.
- Når den er kølet af, tilsættes der 1 dl vodka.
- Smag krydderiblandingen til med sukkerblandingen, og tilsæt evt. vanille ekstrakt efter temperament. Når du er tilfreds med smagen stilles amarettolikøren til lagring i 2-3 dage før den hældes på flaske og nydes.
- Kan opbevares ved stuetemperatur i ca. 6 måneder.
Kommentarer
Ingen.