‘Pálenka’ stammer fra Tjekkiet og Slovenien og betegner sådan set alle former for spiritus, som vodka, gin og brændevin. Ordet stammer fra ‘páliť’, som betyder ‘at brænde’. Den nok mest kendte pálenka er Slivovitz, men det kan brygges med alle typer frugt. Denne opskrift er på kirsebær. Pálenka har været brygget af munke helt tilbage til 1715 og er trods forbud ofte blevet brygget af folk på landet. Den ungarske ‘pálinka’ er på EU’s liste over beskyttede produktnavne.
OBS: Opbevaringstid er 12 måneder, så du må væbne dig med tålmodighed.
Om kirsebær palenka
Type: | Likør |
Oprindelse: | Tjekkiet, Slovenien |
Holdbarhed: | ca. 2 år |
Hovedbestanddele: | Vodka |
Mængde: | ca. 1,5 liter |
Lagringstid: | 12 måneder |
Opskrift på kirsebær palenka
Ingredienser
- 1 liter vodka/horilka
- 0,5 kg kirsebær
- 8 stk. Grønne valnødder (delte)
- 4 nelliker
- 0,5 kanel stang
- 500-700 g sukker
Fremgangsmåde
- Kog de halve valnødder, nelliker, kanel og sukker i 0,5 liter vand i ca. 1-1,5 minut.
- Lad det køle af.
- Hæld blandingen i en ‘slow cooker’ (enten elektrisk eller keramik).
- Halvér alle kirsebær og tilsæt med til slow cookeren.
- Tilsæt vodka.
- Kog blandingen i slow cookeren ved 90 C i 12 timer.
- Filtrer blandingen til et sylteglas eller flaske.
- Tilsæt sukker.
Kommentarer
Ingen.