Likørbryggeriet

Hjemmelavet likør som du selv kan lave

Hvis du er træt af rom og cola eller lunken øl, så er hjemmelavet likør sikkert noget for dig. Det er enkelt og kræver ikke ret meget tid, så de fleste burde kunne være med.

Det er til gengæld hyggeligt og sjovt, og tillader en at være kreativ med forskellige madingredienser. Og hvad er ikke sjovt når det indeholder alkohol?

Jeg har haft stor glæde af at kunne servere noget anderledes alkohol for mine gæster, end de er vant til.
Hvis du gerne vil lave hjemmelavet likør for at spare penge, så lad være. Der er desværre ikke meget at hente.
Heldigvis er det sjovt at kunne sammensætte nye smagsvarianter og endda kunne “opfinde” sin egne opskrifter.

Lav selv hjemmelavet likør

Min guide vil først danne lidt grundforståelse for hvordan man sammensætter smage, og hvordan processen foregår.
Den vil også give et indblik i hvordan du kan lave din helt egen smagssammensætning.

Uanset hvilken type likør man vil lave, er der altid nogle bestemte rutiner som gør sig gældende. Grundtrinene er vigtige for at få en optimal likør.

Trin 1 – Aromatisering

– Forberedelse af ingredienser
Første trin er at klargøre de ingredienser som du skal bruge i din likør. Dette indebærer at skære, snitte, knuse, male og vaske de forskellige produkter.
Vær sikker på at alt er rent og friskt og klar til at komme i alkohol. Undlad at bruge frugt som har ligget længe, da det giver en bedsk smag i lagringsperioden.
Alt forberedes på nær sødestoffet, som først tilsættes senere i processen.

– Påfyldning af glas
Til de fleste likøropskrifter skal du bruge et mørkt og køligt rum eller skab hvor du kan opbevare dine sylteglas.
Forsegl glassene og skriv på dem hvornår glasset er sat til lagring og hvilken likør det er (hvis flere lagres på samme tid). Så er det nemmere regne ud hvornår den er færdig med lagringen.
Nogle likører lagres bedst i sollys, så følg opskriften grundigt for det bedste resultat.

– Lagring i X tid
Dette trin afhænger altid af hvilken likør der er tale om. Almindelig lagringsperiode kan være 2 dage til 4 måneder, men den kan være længere hvis smagen skal være sødere eller kraftigere.
Man kan med fordel prøvesmage blandingen imens den står til lagring, for at finde den helt rigtige smag. Dette trin er klart det vigtigste og må ikke undervurderes.
Hvis der er brugt sukker i likøren, skal sylteglasset omrystes dagligt indtil sukkeret er helt opløst. Dette er ikke nødvendigt hvis man smager til med sukkersirup.

Trin 2 – Filtreringsproces

– Forbered glas og flasker
Du har nu en aromatiseret alkohol og det er tid til at filtrere. Husk at rengøre og desinficere glas og flasker med kogende vand inden de bruges.

– Filtrering
Filtrering foregår med fordel igennem et osteklæde. Dette frasorterer de fleste småpartikler. Hæld den aromatiserede alkohol igennem osteklædet og klem væsken ud hvis du har stykker med frugt.
Du kan evt. bruge et viskestykke, eller anden form for stof, hvis du ikke har et osteklæde.
Herefter kan blandingen filtreres igennem et kaffefilter for at fjerne resten af partiklerne. Gør det evt. et par gange hvis blandingen er meget uklar.
Hvis filteret stopper til meget hurtigt, bør man filtrere den endnu et par gange, evt. med et mindre kompakt filtermedie.

Trin 3 – Sødestof tilsætning

OBS: Nogle alkoholblandinger kræver ikke sødning, og kan herefter hældes direkte på flaske, og lægges til lagring. Følg opskriften.

– Lav sødestof
Den største del af smagsoplevelsen er sødme. Likører skal som minimum indeholde 300 g sukker pr. ltr., for at klasificere sig som likør i henhold til europæiske bestemmelser.
Det betyder selvfølgelig også at sødestoffet du bruger ofte blive den meste dominerende, og derfor er det vigtigt at vælge det rigtige sødestof, i forhold til de resterende ingredienser.
Du kan vælge at tilsætte mere eller mindre, og på den måde tilpasse smagen nøjagtig til dine smagsløg. Sødestoffer kan f.eks. være alm. sukker, rørsukker, honning, blomsterhonning og meget mere.

– Tilsætning
At tilsætte sødestof kan være lige så simpelt som at hælde en portion honning eller sukker i glasset inden lagring. Ofte tilsætter man sukker i form af sukkersirup, og honning vil i mange tilfælde også blive varmet op, for at frigive en sødere aroma.
Hvis du er i tvivl så følg opskriften, så vil du ramme det rigtige resultat.

Trin 4 – Lagring

– Forsegling
Efter at have tilsat sødestof kan man ofte nyde sin likør med det samme, eller man kan stille den til lagring og lade smagsstofferne udvikle sig yderligere. Det er vigtigt at man bruger lufttætte beholdere som f.eks. sylteglas med patentlåg, da smagsaromaerne og alkoholen ellers kan fordampe. Har du tilsat sukker eller honning i sylteglasset er det vigtigt at glasset omrystes dagligt indtil sødestoffet er opløst. Når sødestoffet er opløst skal blandingen have fred, så undgå at flytte og ryste glasset.

– Opbevaring
Nogle likøropskrifter påstår at man efter tilsætning af sødestof sagtens kan nyde sin likør med det samme, men ofte bliver likøren mere moden med lagring på flaske. Vær opmærksom på at likør ikke holder evigt, og at smagen kan vende efter måneder eller år, afhængig af likørtypen. Laver du likør med en meget høj alkoholprocent, vil disse kunne holde sig væsentlig længere.
Cremelikører og likør lavet på vin drikkes med det samme, og opbevares i køleskabet. De har sjældent en holdbarhed på mere end 1 måned.

Baser

Grundlæggende opdeler jeg likørproduktion i to kategorier; baser og ingredienser.
For at lave en god likør, skal spiritusen du bruger være af en fornuftig kvalitet, da det ellers giver nogle ret “flade” likører. Generelt kan man sige, at desto mere smag likører har desto billigere må alkoholen være. F.eks. må der gerne bruge en meget billig alkohol i Gul citruslikør, da denne har en meget fremtrædende og kraftig smag, som dominerer alkoholsmagen. Der vil derfor ikke være nogen idé i, at bruge en dyrere alkohol hvis man ikke kan smage forskel.
Da det ikke er lovligt at producere sin egen alkohol i Danmark, er vi nødt til at bruge de mere tilgængelige spiritustyper.

Basespiritus
Vodka
Rom
Whiskey
Cognac
Gin*

*Gin er i sig selv en likør, og kan derfor ikke optage ret mange smagsstoffer. For at få et ordentligt resultat skal man bruge bær el. frugter med meget smag, som f.eks. slåen eller hindbær.

Cognac er personligt min favorit, men det er godt at begynde med en billig vodka eller rom til 60-70 kr., så man kan få en fornemmelse for hvad likør produktion går ud på.
Med lidt erfaring og et lidt større budget vil jeg anbefale at arbejde med cognac el. whiskeylikører, da det tillader flere smagsvariationer og likører af højere kvalitet. Verdens dyreste likører er oftest baseret på cognac og kommer fra Frankrig.

Ingredienser

Der er stort set ingen grænser for hvad man kan putte i sin likør. Alt fra forskellige typer nødder og frugt til lakrids og blomster. Mulighederne er mange. Her er en oversigt over nogle af de ingredienser, som oftest er anvendt:

Æble
Banan
Pære
Kiwi
Appelsin
Mandarin
Citron
Lime
Grape
Kaffe
Chokolade
Mandel
Valnød
Hasselnød
Vanille
Anis
Ingefær
Viol
Hyldeblomst
Melon
Kokos
Karamel
Abrikos
Fersken
Guarana
Passionsfrugt
Solbær
Granatæble
Kirsebær
Brombær
Hindbær
Slåen
Flødekaramel

… og meget meget mere.
Der er meget få regler for hvordan du kan anvende de forskellige ingedienser, men her er et par…

Tips

  • Al frugt skylles og vaskes inden brug. Vi gider ikke have pesticider og andet uvelkomment i vores likør.
  • Frugt skal altid være økologiske el. “ikke overfladebehandlede”.
  • Som hovedregel skæres al frugt ud i både eller tern inden de anvendes.
  • Ved citrusfrugter anvender man oftest kun skallen. Citron og lime rives som regel, imens appelsinskal er i hele stykker, begge uden det hvide “snask” på indersiden.
  • Blød frugt som bananer og kiwi kan moses helt, men det er nemmere at filtrere hvis de skæres i stykker. Bær som brombær og hindbær kan også moses for at give bedre smag.
  • Små bær som slåen, solbær og rips stikkes med en nål inden de anvendes. Ja, dem alle sammen!
  • Honning og chokolade opvarmes altid med ca. 50 ml vand inden anvendelse.
  • Ved brug af granatæble, bruges KUN kernerne. Resten af granatæblet giver en besk smag og er ikke velegnet.
  • Vanille, nelliker, muskatnød m.v. ridses eller knuses inden brug.
  • Hvis du bruger sukker el. sukkersirup, så skal blandingen omrystes dagligt, indtil sukkeret er helt opløst.
  • Hovedprincippet i likørproduktion er; lav en smagsessens – smag den til med et sødestof.

Urtelikører

Vil man gerne udfordre sig selv lidt, og måske prøve med helt nye smagsvarianter, så er urtelikør eller bitter måske en mulighed.
Det kan være sjovt at prøve sig frem med forskellige urter, men da nogle urter har medicinske egenskaber er der dog nogle hensyn man skal tage.
Her går vi ud fra, at de fleste allerede har styr på de forskellige grundprincipper i likørproduktion, såsom filtrering, sukkersirup m.v.

Her er nogle af de mest brugte ingredienser i urtelikør:

Allehånde
Kvan
Anis
Kardemomme
Kanel
Nelliker
Koriander
Fennikel
Ensian
Rosemarin
Estragon
Isop
Enebær
Citrongræs
Merian
Oregano
Pebermynte
Stjerneanis
Timian
Gurkemeje
Vanille


Det vigtige ved produktion af urtelikør, er mætningsprocent i alkoholen. Vanille og safran har nogle meget kraftige egenskaber, og afgiver meget hurtigt deres egenskaber til den blanding de indgår i. Væsker, uanset om det alkohol eller ej, har en bestemt mætningsevne. De fleste ved f.eks. at man kun kan opløse så meget salt eller sukker i en væske. Til sidst kan væsken simpelthen ikke rumme mere. Således er princippet ved smagstilsætning også. Derfor er det vigtigt at vores likører maximalt indeholder en vis procent af et tilsætningsstof.

Urte/krydderi gram/liter
Appelsinskræl 50-100
Citron skræl 60-250
Lime skræl 2,5-50
Rosemarin 0,5-1,0
Safran 0,1-0,5
Stjerneanis 3,0-20
Kanel 3,0-15
Vanille 0,5-2,0
Laurbærblade 0,5-2,0
Kardemomme 4,0-20
Muskatnød 3,0-6,0
Allehånde 3,0-6,0
Ingefær 1,5-12
Kryddernelliker 0,6-3,0
Sort peber 2,0-24
En almindelig urtelikør indeholder imellem 40-100 g urter/liter alkohol. Om man vil bruge sukker er op til en selv.

De dyreste og eksklusive urtelikør’er består gerne af 130-200 forskellige ingredienser.

Urtelikør er ofte en smagssag, og kan kombineres på et utal af måder.

Redskaber

I likørproduktion er det vigtigt med ordentlige redskaber. Inden du går igang skal du investere i nogle sylteglas og flasker. Hvilken type er ikke så vigtigt, men undlad at bruge gamle sylteglas med tørre gummipakninger, da du ofte skal vende og ryste glassene, og dermed helst skulle undgå at få for meget likør udover dig selv.

Vælg også gerne lidt større sylteglas end du regner med at skulle bruge. Hvis du får interesse for det, vælger du sikkert at lave større portioner næste gang, og så er det ærgeligt at have for små glas. 2 ltr. sylteglas plejer at være min favorit, da de er nemme at håndtere, kan være i de fleste køkkenskabe, og kan uden problemer indeholde 1,5 ltr. likør dvs. 2 fl. alkohol + ingredienser.

Et godt sortiment af redskaber ville være:

  • 2 x sylteglas á 2 ltr.
  • 2 x flasker med patentprop el. anden type flaske der kan lukkes forsvarligt.
  • 1 stk. kartoffelskræller.
  • et stykke ostelærred
  • en lille gryde (hvis du skal lave sukker sirup el. honning)
  • en god skarp urte-kniv
  • en nøddeknækker
  • et juliennejern (til at lave citronskaller)
  • en kaffefiltertragt
  • masser af kaffefiltre
  • en tragt
  • mærkater til at klæbe på dine glas, så du kan holde styr på hvornår du har lavet dem, og hvad der er i.


Du burde nu være klar til at give dig i kast med Likørbryggeriets opskrifter.
Husk at ‘Synes godt om’ os på Facebook, så du kan få de nyeste opskrifter med det samme.